– Mer enn 150 båter ødelagt av romfolk
– Mer enn 150 båter ødelagt av romfolk
– Mer enn 150 båter ødelagt av romfolk
Åpen varme er brukt i de brannfarlige båtene, og brannfaren er stor.Arkivfoto
Nils Erik Nilsson antar at mer enn 150 båter er ødelagt.

– Mer enn 150 båter ødelagt av romfolk

Et stort antall båter i opplag har fått ødeleggelser av romfolk som har brukt båter for opphold.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom vinteren og høsten har Romfolk har brukt fritidsbåter i opplag på Sjølyst og Karenslyst til opphold og som lagerplass for tjuvgods. Av 1600 båter antar Nils Erik Nilsson (bildet) at minst 150 er ødelagt.

– Flere av båtene trenger en totalrenovering, sier Nilsson som er vaktansvarlig for båter i opplag på Sjølyst og Karenslyst.

Vi treffer Nilsson på ettermiddagen. Han har nylig stått opp etter våkenatt med patruljering på opplagsområdet. To personer ble stoppet da de var på tur opp i en av båtene.

Tilgriset

Nilsson velger ut en av båtene som han vet har hatt ubudne gjester. Ved hjelp av en gardintrapp kommer vi om bord i seilbåten, en litt eldre modell. Under båten ligger en svart søppelsekk med klær. Også under de andre båtene ligger det plastposer og matrester. En stram lukt kan merkes fra båten.

– Se her, den er fullstendig tilgriset, sier Nilsson når vi kommer opp på akterdekket og ser inn i kahytten.

– Mange båter har fått tilsvarende behandling. Vi har fått tilbakemeldinger fra båteiere som ikke ønsker å beholde båten etter at de har hatt ubudne gjester om bord. Selv om toalettene er vinterkonservert er de blitt brukt. De har avføring opp til randen. Når de er blitt fulle er det brukt bøtter, og ikke sjeldent har de veltet eller de er tømt over rekka. Dette er dessverre gjennomgående i flere båter, sier en oppgitt opplagsvakt.

UBUDNE GJESTER: En av seilbåtene som har hatt besøk i vinter.

Frykter brann

Nilsson frykter i verste fall at en brann som kan få store konsekvenser, der også liv kan gå tapt. Det er godt kjent at glassfiberbåter brenner godt når de tar fyr.

– I flere av båtene er det blitt brukt dieselvarmer og gass. Ved enkelte tilfeller er landstrøm blitt koblet til. Vi har også funnet nedbrente stearinlys. Når båtene er tomme for diesel og gass flyttes det gjerne over til en ny båt, sier Nilsson. Han er ikke i tvil om at en eventuelt brann vil spre seg raskt i et område tettpakket med 1600 båter. Jan Helge Grimseid i Atlantica forsikring tror at en eventuell brann fort kan spre seg til om lag hundre båter slik de står oppstilt på Sjølyst.

– De står gjerne hundre sammen. Rundt disse båtene skal det være fremkommelig for brannbiler, noe som også kan fungere som branngater. Gjennomsnittsverdien for båtene på Sjølyst er kanskje 350.000 kroner. Brenner ett felt snakker vi om verdier på om lag 35 millioner kroner. Men med sterk vind kan brannen lett spre seg til flere felt, så vi snakker om store verdier, sier Grimseid. Totalt kan det antas at båtene i opplag på Sjølyst og Karenslyst til sammen har en verdi på om lag en halv milliard kroner.

SJEKKER BÅTEN: Nils Erik Nilsson (t.v.) sjekker en av båtene i opplag på Sjølyst og Karenslyst som viser seg å ha hatt besøk.

Transittlager

I tillegg til båter som er blitt brukt til opphold er et stort antall også brukt som lagerplass til tjuvgods.

Politibetjent Øystein Falch ved Majorstua politistasjon har vært med på flere pågripelser av romfolk på opplagsområdet.

– Vi har en teori om at båter i området er blitt brukt som transittlager for tjuvgods, men det har vi ikke fått verifisert, sier Falch til Båtliv. Av tjuvgods som er beslaglagt er det mange kofferter som er stjålet fra flytoget, sølvtøy og flatskjermer.

– Vi har også funnet flere datamaskiner fra skrapkassen til Elkjøp, der harddisken er skrudd ut, trolig for videresalg med tanke på id-tyveri, sier Nilsson. Han forteller at store mengder tjuvgods ble beslaglagt da det ble båret fra båtene og over til varebiler.

Falch tror at rassiaer og tilstedeværelse av vaktmannskaper har sørget for at færre bruker området. Nilsson bekrefter dette, og sier at de i det siste har funnet mindre tjuvgods i båtene.

– Men dessverre har også noen av båtene tatt skade av at de er blitt brukt som lagerplass, sier Nilsson.

– Truet med kniv

Han viser en båt til som har vært et oppholdsted for ubudne gjester. På vei til neste båt ser han en kjenning gående langs etter gjerdet til opplagsområdet. Nilsson har sett han mange ganger, innenfor gjerdet.

– Hei du!

– Du har ikke noe her å gjøre, roper han til vedkommende som smiler vennlig, svarer med å vise at posen kun inneholder en tomflaske, og rusler videre.

– Dessverre ser vi han nok snart igjen, innenfor gjerdet. Vi har jaget han ut flere ganger, sier Nilsson. I alt mener han at det er om lag 50 personer som har brukt båtene som oppholdssted.

Han også har opplevd et par voldelige tendenser.

– En gang ble jeg truet med kniv, og jeg har fått glassflasker kastet etter meg når vi har kommet overraskende på, men det har gått bra, sier Nilsson. Når de nå går nattpatrulje går de nå alltid flere sammen, og de har med seg hund som som har hjulpet til med å avsløre ubudne gjester i båtene.