Redningsbåt utstyrt som ambulanse

Røde Kors har fått sin største redningsbåt. Den 44 store båten er utstyrt som en ambulanse og er god for 40 knop.Se video!

Publisert Sist oppdatert

Utenfor Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps står den, Oslofjordens nyeste redningsbåt. Ved første øyekast kan den se ut som en av båtene til Redningsselskapet, men man ser rask at det står Røde Kors Tjøme på det hvitmalte styrehuset. Båten er bygd fra Gazelle Technology som har designet den med et skrog og et fremdriftssystem som vil gi båten et vesentlig fartspotensiale uansett værforhold. Den er 44 fot og har en toppfart på over 40 knop.

Velutstyrt

Båten har avansert teknisk utstyr som sonar, varmesøkende FLIR-kamera og lyskastere  Det er også satt av plass til hjelpekorpsets redningsmenn og eventuelle dykkere. For brannslukking er båten utstyrt med kraftig brannpumpe og skumanlegg. Dette muliggjør slukking både av båtbrann og brann nært sjøen. Utstyret kan også benyttes for lensing av båter. Og som Redningsselskapets båter er den nye båten er utstyrt med kraftig slepekrok og slepetrosser for å kunne bistå de som må slepes trygt til havn. Om bord i båten er det også en fjernstyrt undervannsbåt, eller en såkalt ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle). Den kan dykke opptil hundre meter for å gjøre søk.

Som en ambulanse

Det som skiller denne båten mest fra andre redningsbåter er at den er utstyrt like godt som ambulansene i Vestfold og Telemark. En bårekasse gjør det lett å ta båra inn og ut av båten.

– Samme båre kan brukes i ambulansene. Det er ingen andre båter i Ytre Oslofjord som har som dette. Vi har gjort dette fordi vi ønsker å ta bedre vare på pasienten. Sammenlignet med den gamle båten er denne bedre egnet, pasienten har det varmt og godt, og vi kan prate sammen, forklarer Even Sparre Knudsen hos Tjøme Røde Kors.

Se video (teksten fortsetter under):

Følg med på de mest spennende båtnyhetene - følg Båtliv på Facebook!

Kort responstid

Med den nye redningsbåten skal ikke hjelpen være langt unna i Ytre Oslofjord ved Tønsberg-skjærgården.

– I vårt nærområde bruker vi mindre enn 15 minutter fra vi får oppdraget til vi ankommer de som trenger hjelp og assistanse. Med en større, rasker og sjøsterk båt er vi enda bedre utrustet for å gjennomføre oppdrag innen for en times kjøring, som Drøbak, svenskegrensen og Kragerø, sier Falk Pedersen.

Les mer om den nye båten til Røde Kors i Båtliv 7 som er i salg i september.