En båt – to forskjellige kjøreopplevelser

Vi har testet Yamarin 61 CC med både 115 og 150 hestekrefter på hekken. Selv om båten er den perfekte skjærgårdsjeep er det som å kjøre to forskjellige båter.

Publisert Sist oppdatert

Yamarin 61 Center Console er en av Yamarins nyheter for 2009. Med denne skjærgårdsjeepen har konstruktøren lagt vekt på at det skal være lett å bevege seg om bord. Dørkplassen innenfor de 20 fotene er veldig bra. Det er lett å komme seg forbi på begge sider av konsollen, det er god dørkplass foran konsollen, og ikke minst er det god dørkplass mellom førerplassen og aktersetet. Til tross for den gode dørkplassen snakker vi her om sitteplasser for åtte personer. På det breieste er båten 2,3 meter og konsollen også fått god nok plass til å gi ly for både fører og sidemann. Som ekstrautstyr får man også kalesje som dekker aktersetet, og gir ly for fem personer.

Yamaha 115 hk

Første prøvetur hadde vi med 115 hestekrefter på hekken. Trimplan er ekstrautstyr. På testbåten med 115 hestekrefter var det trimplan, mens båten med 150 hestekrefter ikke hadde trimplan. Med to personer om bord kan vi enkelt og greit slå fast at trimplan er unødvendig til normalt bruk.

Båten dyttes lett opp i plan av de 115 hestekreftene og vi merker rakst at dette er en trygg båt å kjøre. Ettersom båten har hydraulisk styring er det bare å slippe rattet og lene seg tilbake, båten holder kursen. På rundt 4000 omdreininger har båten fin cruisefart. I 22 knop er forbruket på akseptable 13 liter i timen. Vi gir full gass og får båten opp i 37,6 knop. Turtelleren viser 5900 omdreininger. Selv med den minste motoriseringen klarer den å holde farten fint gjennom svingen, om vi ikke velger å svinge altfor krapt, noe den for øvrig også takler bra. Av båtene fra Yamarin som vi har testet tidligere har vi latt oss imponere av sjøegenskapene, ikke minst når det blir litt sjø. Yamarin 61 CC er intet unntak, den er en drøm å kjøre. Den ligger trygt i vannet og møter det vi har av bølger med stil. Vi får et inntrykk av at dette er en trygg båt som byr på det ypperste av kjørekomfort for en skjergårdsjeep i denne størrelsen.

Få de siste båtnyhetene på e-post hver fredag. Meld deg på Båtlivs nyhetsbrev

Yamaha 150 hk

– Dette er noe helt annet enn båten med 115 hestekrefter, sier Davy Gustafsson. Han er tidligere verdensmester i vannjet og gir gladelig noen gode råd. Joda, vi er klar over at dette er en kraftigere motor og setter oss til rors med forrige tur banket inn i hjernebarken. Vi gir gass og båten sparker godt i fra. Her er det ikke engang nødvendig å tilte motoren ned, den går raskt opp i plan likevel. Båten går lekende lett. Rett forut har vi noe hekksjø fra en Aquador på vei opp i plan og vi gir på for å prøve båten. Dermed merker vi straks at det er en helt annen båt å kjøre. Dette er en båt som krever aktiv kjøring. Ikke minst må nye eiere som velger en 150 hestekrefters motor bruke litt tid til å bli kjent med båten. Vi er så heldige å ha Gustafsson med oss, og ingen kjenner båten bedre enn han. Med litt rask gjennomgang begynner det å nærme seg, båten er fantastisk moro å kjøre. På Båtlivs nettsider har vi publisert en film i anledning av denne artikkelen som viser hvordan Gustafsson jobber med rattingen og hvor fint den da går gjennom det vi klarte å oppdrive av bølger, altså hekkbølger fra andre båter som ble testet i Finland.

Når vi gir full gass og får motoren riktig tiltet har vi 5700 omdreininger. Med halvfull tank og to om bord viser plotteren 47 knop. Reduserer vi med i overkant av 1500 omdreininger holder vi samme topphastighet som 115-hestekrefter-alternativet.

SE FILM (Teksten fortsetter etter filmen):

Valgets kvaler

Så hva skal du velge, 150 eller 115 hestekrefter? Det kommer an på hva du skal bruke båten til. Til famileturer og normalt bruk holder 115 hestekrefter lenge. Dette er også nok til vannleker og alt annet du ønsker å bruke båten til. Ønsker du å nærme deg den magiske 50-knopsgrensen og føler deg som en kapabel båtfører er 150 hestekrefter et alternativ, men etter vår prøvekjøring av disse to motorene er vi ikke i tvil om at vi vil anbefale alternativet med 115 hestekrefter. Du klarer deg lenge med 37 knop. Denne prøvekjøringen er for øvrig gjort i Finland i ferskvann. Produsenten opplyser vi naturlig nok kan legge til 1,5 knop i norske farvann (saltvann). Uansett motorstørrelse, med Yamarin 61 CC har den finske produsenten utviklet en båt med gode sjøegenskaper og lagt sammen med alle de praktiske løsningene vil vi si at dette er blant de aller beste skjærgårdsjeepene i denne størrelsen vi har prøvekjørt i Båtliv.

Hele testen kan leses i Båtliv nummer 7, og kan lastes ned gratis av abonnementer (50 kr for ikke-abonnementer).

En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser
En båt – to forskjellige kjøreopplevelser