– Er vi blitt en gjeng bøller?

Vis hensyn! Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar, heter det i den siste av Sjøvettreglene. Flere av våre lesere mener dette er et forsømt tema på sjøen. Er vi i ferd med å bli noen hensynsløse bølgebøller? lurer en leser.

Publisert Sist oppdatert

SAKTE FART: I trange sund som Middagsbukta er det vikitg å overholde 5-knopsonen. Illustrasjonsbilde arkiv/Seilas.

Dehler 37-eier Erik Aursnes Dammen skriver i et lesebrev at han undres over hvor lite hensyn større motorbåter tar når de passerer andre båter i trange sund. Han viser til at Sjøfartsdirektoratet tidligere har gått ut med at hekkbølgene fra en stor båt som gjør syv knops kan være farlig for andre, og unnskylder med dette delvis synderne for ikke med overlegg å lage farlig og ubehagelig sjø for andre. Han mener det faktisk kan skyldes uvitenhet. I England ble det for noen år siden gjennomført en kampanje hvor eiere av større båter måtte gå over i mindre båter, mens  deres egen båt ble ført av en person som holdt den farten eieren selv mente ville være forsvarlig. Manage av storbåteieren ble overrasket over hvor mye sjø deres egen båt gravde opp og hvordan dette skapte ubehag for de mindre båtene. Oppfordringen er derfor å få flest mulig storbåteiere ut i jolla, så de kan få prøve selv hvordan det er å bli sniddet av en stor cruiser i ti knop.

Nordmenn tar seg til rette

Det er imidlertid ikke bare måten man fører båten som er blitt et irritasjonsmoment for mange. Langs den svenske Västkusten har nordmenn pådratt seg et lite flatterende rykte for ikke å ta hensyn til andre når de legger seg til i havn for natten.

En av våre svenske lesere, Klas Göransson fra Kungshamn, skriver følgende på vårt debattforum:

Jag har många års goda erfarenhet av norska båtturister längs svenska västkusten.

Vi har fått de bästa tänkbara norska vänner som vi träffat på sjön. I sommar har vi bogserat norrmän till verkstad närde fått morstopp. Vi har rott ut draggar mitt i natten för norrmän när deras draggar släppt med andra ord vi har hjäpts åt som alla skall göta på sjön.

En sak som gnager bak i huvet och som jag måste berätta om.

Som alla vet kan det vara trångt om platser och efter en del letande utanför Grebbestad och hittar vi en vik med 24 norska båtar och där även vi (4 svenska båtar) skulle fått plats om det inte varit rep uppspönda för att blokera.(eller reservera)

När vi frågar om det går att sänka repen får vi bara ett skaratt till svar men ingen orkar göra något. Skäms på Er och tänk på att Ni är ett annar land och här gäller allemansrätten för alla. Har flera andra liknande exempel där norrmännen är i majoritet. Hoppas inte upplkeva detta sommaren 2012.

Tips oss

Hva mener du? Er nordmenn dårligere enn andre til å vise hensyn og «style» når vi er på tur ?

Send oss om dine erfaringer på godt og ondt fra sommerferien, og blie med i trekningen om en loggbok fra Seilas.