Revolusjonerer masseredning på sjøen

Bergensfirmaet AllMaritim lanserer ny metode for redning av mange mennesker samtidig etter ulykker på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding fra selskapet heter det:

Ved store ulykker til sjøs, som nødlanding av passasjerfly eller kantring av ferger eller cruiseskip, kan mange personer havne i vannet samtidig. Da stilles det store krav til kapasitet, responstid og effektivitet i en redningsaksjon. Lenge har tradisjonelle flytevester og livbåter vært de beste og eneste alternativene. Nå kommer en opptil 800 meter lang konkurrent med en redningskapasitet på 350 personer.

 

Vi kjenner skrekkscenariet fra hendelser som Sleipner forliset og Estonia ulykken. Mange personer er i vannet, det kan være mørkt, høy sjø og kaldt. Ofte er det snakk om minutter skal man klare å redde liv. Problemet er å finne en effektiv måte å hente opp mange personer på kort tid.

 

Nå lanserer det bergensbaserte oljevernsselskapet AllMaritim  et produkt som kan løse denne utfordringen. Produktet har fått navnet NOFI LIFEboom og er produsert av NOFI Tromsø AS. Det består litt forenklet av en serie miniflåter som er koblet sammen slik at de forulykkede raskt kan samles sammen og hentes opp. Det tar bare fem minutter å legge ut det opp til 800 meter lange systemet.

 

Lang utviklingsprosess

Dagens løsninger for masseredning til havs har lenge stått på stedet hvil. De beste alternativene består stort sett av tradisjonelle redningsvester og livbåter. – Det er risikabelt å utvikle nye og mer effektive redningsløsninger. Slike produkter kan både være vanskelige å få godkjent og fordrer ofte kostbare utviklingsprosesser med omfattende produkttesting. Men det gjør ikke utvikling på området mindre viktig. NOFI LIFEboom, dekker slik vi ser det, et tomrom i dagens marked, sier administrerende direktør i AllMaritim, Trond Dale.

 

Allerede i bruk

Selv om produktet fortsatt skal videreutvikles er det allerede tatt i bruk. På Rygge flyplass er NOFI Lifeboom i fast beredskap for eventuelle flyhavari til sjø – godkjent av Luftfartstilsynet som en del av det totale evakueringssystemet.

 

Internasjonal interesse

Det nye produktet vekker oppsikt også internasjonalt. - NOFI LIFEboom har to spesielt viktige egenskaper. For det første dekker den et stort område på kort tid Den kan for eksempel enkelt legges rundt en båt som har forlist. For det andre har den kapasitet til å redde svært mange mennesker på en gang. Dette gjør LIFEboomen til et revolusjonerende verktøy for masseredning, sier Kaj Lehtovaara fra det svenske selskapet Safe at Sea AB.